Микола Хвильовий та Артем Сокіл: діалог авторів і творів.

Автор(и)

  • Victoria Tarasenko Донецький національний університет

Ключові слова:

повість-продовження, генно-модифікований жанр, діалог, автономний твір

Анотація

У статті здійснено зіставлення роману М. Хвильового «Вальдшнепи» із повістю Артема Сокола «Аглая». У дослідженні осмислено міркування науковців, які висловили неоднозначні погляди на «другу» частину давно знищеного роману М.Хвильового, йдеться як про прихильників цього твору (В. Гжицький, Р. Семків, О. Мамона та ін.), так і тих, хто критично поставився до нього (Р. Чопик, Ю. Лавріненко, О. Стусенко та ін.). У статті порівняльний аналіз повісті Артема Сокола з «Вальдшнепами» здійснено на різних рівнях художнього тексту: часопросторовому, сюжетному та образному (зіставляється образ вже старої Аґлаї з її сином Дмитром, представником нової генерації; Аглаї з її покійним батьком Дмитрієм Карамазовим; зрадника-вбивці товариша Вовчика, його дружини Клавдії та сина Валіка; колишньої селянки Одарки, яка тепер обіймає посаду депутата Верховної Ради). У статті зосереджена увага на проблемі батьків і дітей: герої ідентифікують своїх батьків із червоним минулим, якого ті ще за життя прагнули позбутися на користь ідеї «відродження молодої нації», за що й були репресовані.

Біографія автора

Victoria Tarasenko, Донецький національний університет

аспірантка

Посилання

Шутяк Л. Віднайдений Хвильовий / Лілія Шутяк // Слово і час. – 2004. – № 1. – С. 53–60.

Лавріненко Ю. Зруб і парости: літературно-критичні статті, есеї, рефлексії / Юрій Лавріненко. – Мюнхен: Сучасність, 1971. – 331 с.

Чопик Р. Баядера Миколи Хвильового / Ростислав Чопик // Культура. – 2010. – № 8. – С. 8–16.

Сокіл Артем. Аглая / Артем Сокіл. – К.: Смолоскип, 2010. – С. 11−125.

Жук О. По колу Аглаї / Ольга Жук // Україна молода. – 2010. – № 3. – С. 4–8.

Добин Є. Повесть і метафора / Ефим Добин. – М.: Искусство, 1961. – 360 с.

Полховская Е. Литература прошлого и современность: диалог времен в романе Джона Фаулза «Женщина французского лейтенанта» / Е. В. Полховская, Т. Ю. Терновая // Культура народов Причерноморья. – 2006. – № 76. – С. 139– 141.

http://smoloskyp.org.ua/main/667--lr.html

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Поетика художнього твору